Gratis verzending vanaf €100 in NL en €150 in BE | Bestellingen binnen 24 uur verwerkt

BBQ rubs: welke rub past bij welk gerecht?

Dry rubs… BBQ’ers zijn er gek op. Je kunt een rub zelf maken óf kopen. Ga je voor één keer iets maken, dan kun je prima je keukenkastje opentrekken. Je zult zien dat je al behoorlijk wat in huis hebt. Maar ga je vaker BBQ rubs gebruiken dan gaat het behoorlijk in de papieren lopen. Daarom zijn er talloze kant en klare rubs te koop. In deze blog neem ik je mee in de wereld van de beste BBQ rubs op BRUUT.

BBQ rub voor pulled pork

Laten we beginnen bij één van de Koningsnummers van BBQ, pulled pork. Voor pulled pork heb je een boston butt nodig of procureur. Boston butt is in Nederland niet overal even makkelijk verkrijgbaar. We kijken hier dus vooral naar een dry rub voor procureur.
Pulled pork is een echt Low & slow gerecht. Het is een flink stuk vlees van zo'n 2,5 kilo, dus moet het zo'n 8 uur in de rub marineren. Door het een nachtje in de rub te zetten laat je het zout in de rub het vocht van het oppervlak onttrekken. Hierdoor kunnen de specerijen het vlees beter intrekken en krijg je optimaal smaak. Kies dus nooit een zouteloze rub voor pulled pork (tenzij je kookt voor een zoutloos/zoutarm dieet) want dan leg je alleen een laagje kruiden op het vlees waardoor rook en smaak minder makkelijk in het vlees trekken.
Veel mensen kiezen ervoor een injectie vloeistof te gebruiken voor pulled pork. Met een marinade injectiespuit, spuit je een vloeistof in het vlees voor een evenredige smaakverdeling. Deze techniek komt met name uit de BBQ wedstrijd cultuur. Deze vloeistof bestaat vaak uit appelsap, Worcestershire Sauce, appelazijn en meestal een toevoeging van kruiden. Je kunt je pulled pork rub ook in deze vloeistof laten terugkomen. Voeg een eetlepel aan de vloeistof toe en meng goed. De rub komt dan tot diep in het vlees wat de smaak zeker ten goede komt.
Je kunt voor pulled pork all purpose rub gebruiken. Maar een echte pulled pork dry rub zal je helpen om meer smaak in je vlees te krijgen en een mooie bark te geven door zout en suiker in te zetten. Hier zijn mijn favoriete pulled pork rubs.

Mijn top 3 pulled pork rubs:

1. The Incredible van No Rubbish
2. Pulled pork van Grill & Smoke by Paul
3. Burn out van The Rub Club
The Incredible is een prachtige award-winning rub van No Rubbish. Met gember en laurier krijg je die typische Amerikaanse BBQ smaak.
De Pulled pork rub van Grill & Smoke by Paul is echt speciaal ontwikkelt voor pulled pork en dus om langere tijd te marineren zodat de smaak dieper in het vlees kan trekken.
The Rub club heeft voor hun 2e rub een all purpose rub gemaakt genaamd Burnout. De naam zegt het al, deze kun je voor vrijwel alles gebruiken, maar persoonlijk ben ik erg fan van Burnout rub op pulled pork.

BBQ rub voor spareribs

Spareribs zijn enorm veelzijdig. Van spicy tot zoet en alles er tussenin. Met een goede spareribs rub leg je een goede basis voor de smaak. Omdat je de de ribs waarschijnlijk gaat roken is het belangrijk dat je de rub niet te dik doet, want anders kan de rook niet goed in het vlees trekken. Na het inpakken van de ribs maak je ze af met een BBQ saus, het is dus belangrijk dat je een bijpassende rub en saus gebruikt voor de ribs.

Mijn top 3 spare rib rubs

1. Beehave van The Rub club
2. Spareribs van Grill & Smoke by Paul
3. Pink Devil van No Rubbish
De Beehave rub van The Rub Club is erg speciaal door de toevoeging van honing. Honing wordt veel gebruikt in spare ribs, en deze ribs spiegelt dat perfect. Het is niet overheersend, maar brengt de rub en saus perfect samen.
Een klassieke dry rub voor spareribs vind je in Sparerib van Grill & Smoke by Paul. Deze zoete rub voor spareribs is erg lekker om die klassieke BBQ ribs te krijgen.
De pink devil van No rubbish is iets heel unieks. Door gerookte knoflook is deze rub een mooie basis voor bijvoorbeeld Aziatische rubs. Breng een dun laagje rub aan en smeer op het laatst in met bijvoorbeeld Royal Umami van Saus Guru.

BBQ rub voor kip

Hier gaat wekelijks wel iets van kip op de BBQ. Meestal een hele kip aan het spit, maar ook BBQ snacks als chicken wings en pulled chicken op een taco is fantastisch lekker. Kip is ongelofelijk veelzijdig en dat bewijst zich in ook in de hoeveelheid rubs die voor kip geschikt zijn.

Mijn top 3 kip rubs

1. Goosebumps van The Rub Clubs
2. Golden Sate van Golden BBQ
3. Beercan Chicken rub van Grill & Smoke by Paul.
Mijn favoriet is kip van het spit en daarvoor gebruik ik bijna altijd Goosebumps rub van The Rub Club. Dit is een zoete rub voor kip (zoals de naam al doet vermoeden) en bestaat uit kurkuma, gember, suiker, zout en pul biber. Hiermee heeft de rub een zoet Oosters tintje en geeft een prachtige kleur aan de kip. De IPA rubs van hetzelfde merk is ook briljant. Deze bier rub heeft lichte citrus smaken die erg lekker zijn.
De Golden Saté van Golden BBQ is ideaal voor zelfgemaakte saté van de BBQ. Voeg de rub toe aan gesneden kippendijen of varkenshaas en je hebt super snel een heerlijke sate gemaakt. Maar als je een hele kip met Golden sate rub bestrooit geef je de hele kip een heerlijk sate smaak. Lak de kip de laatste 10 minuutjes af met ketjap manis en je hebt een heerlijk sate kippetje van de BBQ.
De Chicken rub van Grill & Smoke by Paul is speciaal bedacht voor beercan chicken. Zet je in de rub gezette kip op een geopend blikje bier of een keramische chicken sitter (gevuld met bier of cola) en gaat lekker op de BBQ. Voeg wat rookhout toe voor een gerookte bierkip.

BBQ rub voor steak

Voor een BBQ rub voor tomahawk, côte de boeuf, entrecote, maar ook picanha kom je vaak uit bij een koffierub of een soort SPG (salt pepper garlic) rub. Mensen gebruiken vaak alleen peper en zout op een steak omdat ze bang zijn de steak te kort te doen. Dat is zonde, want de juiste rub brengt het beste in de steak naar boven. Kies een rub met aardse smaken zoals koffie, cacao en peper en bestrooi rijkelijk. Is de rub erg laag in zou, dan kun je het beste bijzouten met Kosher zout zoals Maldon zout.

Mijn top 3 steak rubs

1. Naked Gun Powder van No rubbish
2. Cubana Beef van Grill & Smoke by Paul
3. Beefbark van Saus.Guru
Mijn favoriet is de gerookte peper rub van No rubbish, Naked gun powder. Deze zwarte BBQ rub is de perfecte rub voor rundvlees met wat vet zoals ribeye en picanha. Het is zelfs mijn go to rub voor picanha. De diepe smaak complementeert echt de beefsmaak en he ziet er buitengewoon stoer uit.
De beste koffierub is wat mij betreft de Cubana beef van Grill & smoke by Paul. Zodra je eraan ruikt merk je hoe diep en romig rond de koffiesmaak is. Echt een top rub en ook  verkrijgbaar in een kruidenbuisje.
De Beefbark is een ideale beef rub voor short ribs en brisket. Het is echt een rub voor low & slow BBQ met een bijpassende BBQ saus (Black Mojo)waarmee je het beste uit het gerecht haalt, maar ook je rub en saus.
Als laatste wil ik de Tony rub van The Rub Club niet ongenoemd laten. Deze rub bestaat uit cacao, rietsuiker en zeezout. Door de suiker krijg je een waanzinnige korst op je steak, de cacao weerspiegelt de diepe rundsmaak en het zout verhoogt de smaken. Een perfecte samensmelting voor voor een rub voor rundvlees.

BBQ rub voor vis

Waarschijnlijk wel de minst populaire ‘vleessoort’ voor op de BBQ maar vis wint in populariteit. Voor wie regelmatig BBQ’t is vis vaak een welkome afwisseling. Een lekkere vis rub is dan onmisbaar. Vrijwel elke vissoort maar ook schaal- en schelpdieren laten zich goed grillen van sardines to witvis. Je kunt vis vaak ook een beetje roken met wat houtsnippers of op een rookplankje. Kies dan voor een lichte rookhout soort zoals beuken of fruithout.

Mijn top 3 vis rubs:

1. Sea rub van The Rub Club
2. Thai rub van The Rub Club
3. Lamb rub van Grill & Smoke by Paul
De Searub van The Rub club is echt een topper voor vis. Met klassieke smaken voor vis zoals dille en mosterd kan het niet misgaan. Van langzaam gegaarde vis tot gerookte zalm. Deze visrub past bij alles uit de zee.
Deze unieke BBQ rub van The Rub Club zit barstensvol met Thaise smaken. Met gember en citroengras geef je een stukje vis of bijvoorbeeld coquilles en garnalen een fantastische zomerse smaak. Deze rub is ook heel erg lekker op kippenvleugels trouwens!
Het lijkt misschien vreemd, maar de Lamb rub van Grill & Smoke by Paul kun je goed gebruiken als vis rub. Meng de rub met wat roomboter of olijfolie om de vis in te bereiden. Bak bijvoorbeeld wat gamba's in een skillet in de Kruidenboter wrijf een stukje witvis in met kruidenolie om te grillen.
Als het goed is heb je nu een goede overzicht van welke rub je voor welk BBQ gerecht kunt kiezen. Uiteraard hangt jouw keuze volledig af van jouw smaak. De top 3 lijstjes zijn mijn persoonlijke favorieten en aangevuld met de favorieten van BRUUT klanten. Heb jij een favoriete rub? Laat het hieronder weten in de comments.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd