Gratis verzending vanaf €100 in NL en €150 in BE | Bestellingen binnen 24 uur verwerkt

BBQ rookhout - Wat zijn chunks, snippers en mot en waar gebruik je ze voor?

Met rookhout BBQ je nog lekkerder want je geeft je gerechten een heerlijke smoky smaak. Met een paar handig tips & tricks maak je de juiste keuze tussen rookhout chunks, snippers en mot. Maar weet je ook welk rookhout je gebruikt voor welk gerecht. Afhankelijk van wat je gaat bereiden kies je voor chunks of snippers. 

Hoe krijg je een dikke rookring?

Rookhout chunks

Bij een low & slow sessie van bijvoorbeeld pulled pork, brisket, short ribs of spareribs kies je al snel voor rookchunks / blokken. Dit zijn echte blokjes hout en roken dus vrij lang. Vlees kan ongeveer 3 uur rook opnemen, dus met chunks hoef je minder vaak de BBQ te openen en te sluiten waarmee de temperatuur constanter blijft.

Rookhout chunk eiken

Verschillende smaken rook chunks

Op BRUUT kun je verschillende smaken BBQ chunks kopen. Maar welke smaak past nu bij welk stuk vlees? In de regel geeft rookhout van fruitbomen een lichtere en zoetere rook af. Zoals je misschien wel weet wordt varkensvlees vaak gecombineerd met appel en deze combinatie werkt ook met rookhout. Je gebruikt dus kersen of appel rookhout voor varkensvlees, of een andere lichte smaak rookhout zoals beuken.

Zoek je rookhout voor pork belly burnt ends? Dan moet je beslist eens whiskey chunks gebruiken. Dit zijn rookhout chunks die zijn gesneden uit 100% Amerikaans eikenhouten whiskey vaten. Doordat de whiskey hier jaren in geeft gerijpt is het hout vol van whiskey aroma.

Voor rundvlees en vooral steak gebruik ik graag eikenhout chunks. Maar er is ook eiken rookhout met een smaakje, namelijk het hout van vaten die zijn gebruikt voor de rijping van dranken. Denk aan witte port rookhout of rode wijn chunks, deze geven een mooie elegante smaak aan je vlees.

 

Hoe gebruik je rookhout chunks?

Verdeel 3 blokjes hout in en rond het vuur. Leg bijvoorbeeld 1 blokje direct op de vuurkern en 2 ernaast zodat die iets later gaan roken. Hierdoor heb je gedurende lange tijd, continue rook in de BBQ. Zie je geen rook meer uit de BBQ komen? Check dan even of je rookhout nog wel in het vuur ligt. Soms verschuift de vuurkern en dooft je blokje rookhout.

Rookhout snippers

Rookhout snippers of BBQ chips zijn kleine snippertje rookhout die sneller opbranden dan chunks. Daarom zijn ze de beter geschikt voor kleinere stukken vlees, groenten én vis die je graag een beetje rooksmaak wilt meegeven. Denk aan een reverse sear steak die je eerst indirect gaart op lage temperatuur. Je kunt dan prima wat houtsnippers toevoegen voordat je de steak afgrillt.

Rookhout snippers kers

Hoe gebruik je rookhout snippers?

Voor een kamado of kogel BBQ adviseer ik om de snippers niet in het water te weken. De rook bevat hierdoor te veel stoom waardoor het het vlees niet goed kan penetreren en je temperatuur gaat schommelen. Gebruik daarom een smokerbox of wikkel de rookhout snippers in wat aluminiumfolie als een pakketje en prik hier wat gaatjes in. Leg het pakketje in de hele kolen. Zo verbranden de snippers niet en komt er geleidelijk rook vrij. Ook gaan de snippers langer mee en is de smaak veel beter dan op direct vuur.

Hoe gebruik je rookmot?

Rookmot is geschikt voor het koudroken van bijvoorbeeld zalm, kaas en zout. De meest gebruikte soort is beuken. Je maakt dus geen vuur met de kolen, maar vult een cold smoke generator (CSG) met rookmot. Dit zet je onderin de BBQ en steekt dat aan met een waxinelichtje. Zo zal de rookmot langzaam aan, tot 12 uur, rook afgeven. Zet wel alle schuiven open van de BBQ voor optimale zuurstoftoevoer. Anders krijg je ‘dirty smoke’ en een erg vieze bittere smaak aan je eten.

Vuurkruiden

Dan zijn er ook nog vuurkruiden. Deze kruiden doe je net als snippers in een beetje aluminiumfolie of een aluminium bakje om wat extra smaak aan je gerecht te geven. Vuurkruiden bestaan doorgaan uit wat rookmot met gedroogde kruiden eraan toegevoegd.

Hoe krijg je een dikke rookring?

Leg je rookhout in een te hete barbecue, dan zal het hout eerder verbranden dan roken en dit geeft een nare smaak aan je eten. Warm roken doe je dus het liefst op een lage temperatuur van 100 tot max 120 graden. Dit geeft het vlees de tijd om de rook op te nemen, maar bovenal geeft het rookhout dus rook af en verbrand het niet. Zo krijg je een zoetige rooksmaak in plaats van een bittere.

Hoe krijg je een dikke rookring?

Wil je tijdens een low & slow sessie zo’n dikke smoke ring op je vlees? Zet dan een waterbak in de BBQ (weg van het vlees) en ga voor een zeer lage temperatuur, tussen de 100 en 110 graden. Is je vlees erg vet, dan zal een rookring lastig worden, maar niet onmogelijk zijn. Mogelijk krijg je maar een dunne roze ring, maar dan ligt puur aan het stuk vlees dat je gebruikt. 

Maak je vlees dus goed schoon en haal onnodig vet weg. Stel het vlees ook zeker 3 uur bloot aan schone rook en check regelmatig of het rookhout nog wel rook afgeeft. Misschien is het vuur verplaatst en komt er geen rook meer van je hout af.

Gebruik vooral een lekkere BBQ rub, maar bestrooi het vlees niet te dik. Anders zal de rook niet door de bark of rubkorst heen komen.

Rookhout bestellen

Op BRUUT Cooking kun je rookhout bestellen van Longstreet Smokers en Smokey Olive wood. Het assortiment van Longstreet smokers bestaat uit traditionele rookhout smaken in chunks, snippers en rookmot. Daarnaast zijn er Limited editions van écht witte port en rode wijn vaten. Dit zijn eikenhouten vaten die zijn gebruikt voor het rijpen van wijn en port. Veel goedkopere rookhout soorten zijn gemaakt van eikenhout waar port of rode wijn aan is toegevoegd, maar dat is een goedkoper alternatief voor het echte werk.

Smokey Olive wood heeft leuke kleine zakjes snippers en mot in bijzondere smaken zoals olijvenhout, citroen en amandel. Dit rookhout is geschikt voor gevogelte, wild, vis en groenten.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd